Gammaglimt – Gymnasiebesøg - Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Gymnasiebesøg > Alle emner > Gammaglimt

01. januar 2014

Gammaglimt

Gammaglimt er korte glimt af gammastråling, der kommer fra alle steder på himlen. Varigheden af gammaglimt er meget forskelligartet: de korteste varer kun brøkdele af et sekund, mens de længste varer flere timer.

I mange år var årsagen til gammaglimt et komplet mysterium, men siden 1997 er vi blevet meget klogere. Vi ved nu, at de fleste gammaglimt skyldes fænomener, der ledsager meget tunge stjerners død.

Formodentlig dannes gammaglimtene i såkaldte jets, der udsendes i.f.m. dannelsen af sorte huller i de døende stjerners dødskramper. P.g.a. deres ekstreme energiudladninger kan gammaglimt ses til ufattelige afstande og nogle af de fjerneste objekter vi har set er gammaglimt.

Hovedproblemet med at finde årsagen til gammaglimt var i mange år, at man ikke kunne måle deres position på himlen præcist nok til at undersøge, hvorfra de kom.

I 1997 skete der et gennembrud i forskningen. Her målte man med den Italiensk-Hollandske BeppoSax satellit for første gang mere lav-energetisk Röntgen-stråling fra et gammaglimt – en såkaldt efterglød. Man kan lave meget mere præcise positionsbestemmelser for Röntgenkilder, så takket være denne opdagelse kunne man hurtigt fastslå, at gammaglimtet kom fra en fjern galakse og at glimtet havde været undervejs i 6.3 milliarder år – d.v.s. fra før solsystemets dannelse.

Forudsætninger: Fysik på A-niveau
Forskningsområde:
Astrofysik
Varighed: 1 time
Tidspunkter:
Hele året
Adresse: Niels Bohr Institutet, Blegdamsvej 17, 2100 København Ø
Maksimalt deltagerantal: 30
Forberedelsesmateriale:
NBIs Videoer, foredrag mv. om emnet
Litteratur:
Undervisere: Johan Fynbo, jfynbo@dark-cosmology.dk, 3532 5983

Tilmeldingsformular >>