Universets mindste dele og stærkeste kræfter – Gymnasiebesøg - Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Gymnasiebesøg > Alle emner > Subatomar-1

01. marts 2090

Universets mindste dele og stærkeste kræfter

LHC kontrolrummet (CERN)

Få indblik i naturens mindste byggesten og de kræfter der styre dem. Forskere ved Niels Bohr Institutet deltager i store eksperimenter for bedre at kunne svare på nogle af de fundamentale åbne spørgsmål indenfor fysikken.

På grænsen mellem Schweiz og Frankrig ligger The Large Hadron Collider, som siden 2009 har leveret kollisioner med protoner og tunge atomkerner ved hidtil usete hastigheder. Omkring den 27km lange tunnel er der fire forskellige eksperimenter, af hvilke danmark deltager i ATLAS og ALICE. På hver sin måde prøver de to eksperimenter at besvare spørgsmål som: Findes der en (eller flere) Higgs-partikel(er)? Hvordan opfører kvarker - atomkernernes mindste byggesten - sig når de er isoleret? Findes der tunge partnere til de kendte partikler? Hvordan så universet ud en milliontedel af et sekund efter The Big Bang?

På Sydpolen dybt begravet i isen ligger IceCube. Det er en kubikkilometer is fyldt med detektorer der måler på neutrinoer, de ultralette partikler der farer igennem universet. IceCube søger at svare på spørgsmål om hvad mørkt stof er, hvad massen af neutrinoer er, og hvorfor de kan skifte mellem at være forskellige partikler.

Foredraget vil tage afsæt i partikelfysik generelt, og vil derefter blive vinklet efter et af de tre eksperimenter ATLAS, ALICE, eller IceCube - alt efter ønske og/eller hvem der giver foredraget.

Det første af tre moduler i en serie om eksperimentel subatomaŕ fysik. Indgår også i Standardmodellens udforskning  og Undersøg det mindste og stærkeste.


Forudsætninger: Fysik på A- eller B-niveau
Forskningsområde:
Eksperimentel subatomar fysik
Varighed: 1 time, ca. 45 min foredrag + tid til spørgsmål
Tidspunkter:
Hele året
Adresse: Niels Bohr Institutet, Blegdamsvej 17, 2100 København Ø
Maksimalt deltagerantal: 65
Forberedelsesmateriale og l
itteratur:
Kontaktperson:  Anette Møller-Uhl, uhl@nbi.ku.dk, 3532 5355

Tilmeldingsformular >>